www.lapatruace.ro/     Telefon:  0748194208    Scrie-ne:  comenzi@lapatruace.ro

Cauta:    
Categorii
Cravate cu carouri
Cravate cu dungi
Cravate cu model floral
Cravate cu puncte
Cravate monocrom
Ghid de cumparare
Comanda
Livrare
Plata
Informatii
Despre noi
Ce au spus altii
Termeni si conditii
Confidentialitate
Protectia consumatorului
Contact
Articole
Articole noi (0)
Toate articolele (24)
Sfaturi vestimentare (11)
Nodul la cravata (8)
Despre cravate (7)
  Sus » Catalog » Despre cravate » Istoria cravatelor
Istoria cravatelor by LaPatruAce

Istoria cravatei


In functie de cum se defineşte termenul de "cravata", vor exista un sir mai mult sau mai putin lung de stramosi ai cravatei. Daca considerati cravata si modificarea unei esarfe sau batiste, va trebui sa va intoarceti la inceputul tesutului, pentru ca pana si in acea perioada au existat tesaturi mai lungi care erau purtate in scop ornamental sau pentru protectie fata de frig.

Aruncand o privire la cravata moderna nu trebuie sa mergem atat de departe in timp, insa. Ar putea fi interesant faptul ca cuvantul tie (en. cravata n.n.) vine de la batistele purtate la gat de soldatii croati, dar acest lucru aproape ca nu are relevanta deoarece asemanarea cu cravata moderna este minima. (vezi foto)

Stramosul real al cravatei moderne poate fi gasit la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand pas cu pas, esarfa era purtata la gat in mai multe feluri. O inbunatatire a fost inventia nodului four-in-hand (nodul simplu n.n.).

In timp ce la sfarsitul secolului al XIX-lea erau deja mai multe accesorii pentru gatul barbatilor, cravata, asa cum o stim azi, a castigat popularitate la inceputul secolului al XX-lea. Dintre celelalte, sigurul care a mai fost pastrat este papionul.

Din 1924 a fost acceptata taierea materialului la un unghi drept fata de directia de tesere si nu paralel, aceasta metoda fiind folosita si azi. Aceasta idee a fost elaborata de americanul Jesse Langsdorf si patentata sub brandul Resilio. Modul de confetionare a cravatei s-a schimbat destul de putin de atunci. Produsele de azi difera doar la niveul de calitate a materialului si captuselii, cantitatea materialului principal si munca depusa raman aceleasi ca si in acea perioada.

Cravata a suferit un val de respingere in anii 60 si 70 deoarece era considerata un simbol al clasei ascensioniste sociale si un indicator de atitudine burgheza, condamnate de cultura hippy. In anii 80 ea a fost reluata ca si un accesoriu vestimentar odata cu aparitia unui val de perceptie mai moderata. In prezent alegerea de a purta o cravata este arbitrara, nu parte a unei ideologii.

Aparitia la locul de munca si in scoli in unele locuri a regulii collar and tie compulsory (obligativitatea purtarii de cravata si camasa n.n.) nu a pus capat simpatiei fata de cravate, insa. In mod contrar, in prezent producatorii inregistreaza cea mai mare cerere din anii 50 incoace.

This article was published on .
Current Reviews: 0  Scriere review 
Tell a friend
Tell a friend about this article:     
Your Account
Your Email Address
Your Password
  
Cos Cumparaturi mai mult
0 produse
Comentarii mai mult
Set cravata, butoni si batista albastru cu puncte polka
Am primit cravata. Nu va sfatuiesc s-o cumparati. Modelul de ..
1 din 5 Stele!
Languages
Romanian